onsdag

felskratt.Jag skrattade mig dubbel. Kvävde skrattet på alla sätt jag visste hur, och skrattade mer. Vi var på morfars begravning och de första tio minuterna gick det bra, men när jag skrattfnyst genom näsan så ljudligt att mamma tittade ner på mig, rynkade ögonbryn, brast det helt och hållet. Jag skrattade och skämdes. Morfar var så rolig och begravningen så allvarlig, jag var åtta år och hade svårt att förstå alla svåra miner och märkliga sånger morfar aldrig lyssnade på. Hade morfar varit här hade jag suttit bredvid och han hade kört armbågen i sidan på mig, inte för hårt, och pekat i smyg på någon tants roliga hatt. Han hade kunnat hålla sig men jag hade fått problem och då skulle han ha gett mig en kola för att få annat att tänka på.

Vi var ute och fiskade en gång och morfar hade en fisk på kroken som han höll på att kämpa in. Vi satt i hans båt, han där bak och jag där fram, och kastade åt olika håll. "Jag har en!" skrek jag, och han slängde sitt spö med fisk och allt och hoppade fram till mig, vig för sin ålder, och berättade hur jag skulle göra. På väg hem tog morfar upp mig på axlarna och sa åt mig att hålla fisken högt över huvudet så att mormor kunde se den från köksfönstret. Hela vägen skrattade han och sjöng gamla sånger om storfiskare. Jag hade velat höra dem idag. Sångerna om storfiskarna. Och kanske om morfar suttit bredvid hade jag inte skrattat. Då hade jag kanske flyttat lite närmare och lagt huvudet mot hans axel. Han hade böjt sig ner och nära med en kind av sandpapper viskat i mitt öra: kom igen, se inte så butter ut, skratta åt något, den där hatten tillexempel. Kom igen. Sedan skulle han ta fram dosan och baka en röda lacket och med minnet av skäggstubb i ansiktet och lukten från en nybakad snus skulle jag till tonerna av storfiskarsånger minnas morfar. Min morfar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

det blir bara bättre och bättre! (om det nu kan bli bättre)
du är ett litterärt geni!
fru j

Anonym sa...

Nej, Erina - visst är han bra. Men du är bättre.

joel klehn sa...

haha. Jag håller med, ingen är bättre en Eros. Däremot tror jag fru J är en helt annan person.

Anonym sa...

Jorå, du är fullkomligt lysande men på ett annat sätt. Försökte bara locka fram Eros ur hennes håla. Hon är hårdnackad, får jag säga. Vi är några stycken som saknar hennes ord, nämligen. Synd det var fel fru J mao.Men om du ser henne - säg hej från en i forna läsekretsen.

joel klehn sa...

jo, jag ska hälsa. om jag ser na. jag ska också stava rätt när jag skriver än (en) nästa gång.